pkaka

Teräsnyrkki Bjarmian yllä

 Komin tasavalta Venäjällä on sukukansamme komi-syrjäänien autonominen alue. Se on suurempi kuin Suomi ja sijaitsee täsmälleen sen leveyspiireillä Arkangelin alueen erottaessa (Itä-)Karjalan ja Komin. Komi muodostuu osasta muinaista Bjarmiaa. Syrjäänit puolestaan ovat Venäjän parhaiten koulutetuin ja aktiivisin suomalais-ugrilainen kansa, jonka luomus on myös paitsi Venäjän myös käytännössä koko maailman suomalais-ugrilainen liike.

 Lauantaina on kuin salamana kirkkaana taivaalta, Venäjän pahamaineisin erikoispalvelu, ns. tutkintakomitea (SK) vanginnut Komin koko korkeimman poliittisen ja taloudellisen johdon. Pidätetyistä 19 henkilöstä 12 nimi tiedetään ja heidän joukkoon kuuluvat tasavallan päämies Vjatsheslav Geiser (Gajzer), varapäämies Aleksei Tshernov sekä Komin parlamentin puhemies Igor Kovzel. 7 nimeltään salatun pidätetyn joukossa arvellaan olevan myös jompikumpi Komin kahdesta senaattorista (Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsentä). SK syyttää heidän muodostaneen jo kymmenen vuoden ajan Geiserin johdolla salaliiton ”valtionomaisuuden kaappaukseksi” ja sen oma alkuperäisääni tuo historian havinana heti muiston mieleen 1930-luvun Stalinin Neuvostoliiton ”salaliitoista“:

 "Pitää mainita, että kyseessä oleva rikollisjärjestö erottautui toimintansa mittavuudella, joka ilmeni sen osanottajien rikollisten toimintojen alueiden- ja kansainvälisenä luonteena, rikollisorganisaation hierarkkisena rakenteena, rikollisjärjestön johtajien ja sen osanottajien yhteenkuuluvuutena ja läheisenä yhteistoimintana sekä tiukkana alempien osanottajien alistussuhteena korkeammille, viimeisteltynä salaliittosysteeminä sekä suojeluna järjestysvaltaelimiltä.” http://sledcom.ru/news/item/968862/

 Niin, Suomeen konstruoituna tällaisesta keitoksesta tulisi ‘mafiapomo Sauli Niinistön armottomasti johtama valtionomaisuuden kaappaussalaliitto jäseninään Juha Sipilä, Maria Lohela, Jyri Häkämies, Sari Baldauf, Björn Wahlroos jne.’ Mutta mistä pomppaa, kuin kauhufilmissä, tällainen jo sukupuuttoon kuolleeksi uskottu muinaisuuden tyrannosaurus äkkiä 2000-luvulle? Vaikka Venäjällä on oikeuslaitos ollut politisoitu ja hatara ei sentään vastaavaa ole nähty aikoihin. Ja myös Vladimir Putinin aikana on kaikista keskitystoimenpiteistä huolimatta sentään oikeusvaltiollisuuden kulisseista pyritty pitämään kiinni ja muodollisesti jopa laajentamaan paikallista itsehallintoa.

 Missään tapauksessa syynä ei voi olla mikään poikkeuksellinen korruptioaste eikä myöskään oppositiotoiminta Venäjän hallitusta vastaan Komissa. Tasavalta on päinvastoin Venäjän sisällä merkittävän hyvinvoiva ja vielä vähemmän korruptoitunut kuin maan muutkin kulttuuriltaan korruptionvastaiset pohjoisalueet. Poliittisesti se on ollut esimerkillisen rauhallinen konsensus-yhteiskunta, jossa kansallisen liikkeen energiat ovat ohjautuneet rakentavaan toimintaan Kremlin ylijohdon hyväksymisen myötä –kuin Suomessa 1800-luvun puolivälissä. ’Mafiapomo’ Geiser valittiin viime vuonna kansanvaaleissa 79 % kannatuksella, ja hänellä on kansansuosion ohella ura arvostetuissa talousjärjestöissä ja maine tarkan säästölinjan edustajana. Kansallisuudeltaan hän on komi-syrjääni, jonka isä on peräisin Komiin stalinismin aikana karkotetuista saksalaisista.

 Yhtenä saumana on ilmeisesti se vaikea tienhaara, missä Venäjä parhaillaan on. Energian myyntihinnat ovat viime vuoden romahduksesta lähteneet vieläkin laskemaan ja säästövarannot ovat loppumassa. Ulkopoliittisista syistä ei länsimaista saada lainaa, ja uudeksi tukijaksi hahmotellulta Kiinalta saa kyllä lämmintä kättä mutta ei lainoja tai muita raharuiskeita. Poliittisesti vaarallinen elintason jyrkän alenemisen ja talouden sakkaamisen kurimus uhkaa.

 Näennäisesti yhtenäinen ja ”vertikaalinen” Putinin hallinto on jakaantunut kulissien takana ankaraa valtataistelua käyviin leireihin. Putin itse on viime aikoina pälyillyt sovintoon länsimaiden kanssa taloussuhteiden korjaus toiveenaan sekä väläytellyt vanhaa talousliberaalia luottomiestään Aleksei Kudrinia mahdollisena nousevana kakkosmiehenä. Tämä tie merkitsisi puolestaan paluuta energiayhtiöiden yksityistämistielle, jolla vajeet voitaisiin hoitaa pitkäksi aikaa. Tätä kuitenkin raivokkaasti vastustaa vanhakantaisten turvallisuuspalvelujen linja, jonka edustajat ovat miehittäneet energia-alan valtionyhtiöt. He toivovat yhtenäisten moskovajohtoisten valtionyritysten levitystä ja laajentamista sekä vajeiden paikkaamiseen tarvittavien varojen repimistä yksityisiltä ja paikallisilta lähteiltä.

 Ei ole vaikea arvata kummalle tielle Komi mallitasavaltana viittaa. Siksi se varmaankin ärsyttää yhä avoimemmin neuvostotyylistä voimavaltiota haikailevia perinnetshekistejä pelkällä olemuksellaan sekä muodostaa samalla houkuttelevan lypsykohteen. Kiivaan valtataistelun aikana ei myös automaattisesti vain noudateta valtion johtohahmon käskyjä vaan myös intrigoidaan ”valmiiden tosiasioiden” luomisyrityksillä. Presidentti Putin ei ainakaan toistaiseksi ole käyttänyt erottamisoikeuttaan Geiseriin ja Tshernoviin, joskaan näissä olosuhteissa tuskin aikaa myöten muu on mahdollista. Tässä mielessä kuitenkin ei ole vielä selvää, merkitseekö tämä perinnetshekistien triumfin alkua vai viivytystaistelua heidän kammoamaansa tappiota vastaan. Sukukansamme syrjäänien kohtalonhetki voi kuitenkin olla sitä myös koko Venäjälle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Seppo Hildén

Kiitos artikkelista. Venäjä on todella arvaamaton, kuten Komin esimerkki osoittaa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Mielenkiintoista tietoa Komin pidätysten taustoista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ompa hyvä ettei Kari Tykkyläinen ole tällähetkellä Komissa kulttuurilähettiläsmatkallaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jo Lenin aikoinaan totesi ulkoministeri Tshitsherinille, että "totuuden puhuminen on porvarillista ennakkoluuloisuutta. Tavoiteltava päämäärä tekee valheen oikeutetuksi".
Samanlainen valheen valtakunta on nyky-Venäjäkin. Kaikessa toimissaan käyttää hallinto voiman oikeutta, ei oikeuden voimaa. Kansalaiset ja järjestöt ovat täysin lainsuojattomia korruptoituneen, valtiojohdon sanelemia tuomioita jakavan oikeuslaitoksen edessä.

Tseka oli Leninillä teräsnyrkki puolueen toiminnan pönkittämiseksi, kansan aisoissa pitämiseksi, nyt presidentillä on "nyrkkinä" FSB lonkeroineen.

***
Mielenkiintoista asiaa Pekka Kauppala!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Missään tapauksessa syynä ei voi olla mikään poikkeuksellinen korruptioaste eikä myöskään oppositiotoiminta Venäjän hallitusta vastaan Komissa."

Mä en oikein ymmärrä että mistä tämä varmuus juontaa juurensa...

Eri medioiden mukaan epäiltyjen hallussa olleista tiloista on ratsioissa löytynyt jäätävät määrät rahaa, koruja, arvokelloja ym. Lisäksi on löytynyt kasa virallisia leimasimia ja erinäisiä asiakirjoja mm varastetun tavaran "pesemiseen" sekä learjetin hankintaan liittyen.

Tuon kaltaista rikollisuutta nimenomaan aina "tiedetään" Venäjällä olevan, mutta kun sellainen rinki jää kiinni, niin ei kelpaa sekään...

Mutta kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen juttu, oli miten hyvänsä.

Ja mielenkiintoisemmaksi käy... Vuonna 2011 tämä pääjehu pisti pihalle koko hallinnon johtamastaan Komin maakunnasta. Otti ehkä sopivampia tilalle...

http://barentsobserver.com/en/sections/news/komi-g...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri nämä kellot, korut ym. päätodisteina näin jättimmäisen, käytännössä koko tasavallan mitan omaavassa "jutussa" osoittavat, että poliittisella taskurahatasolla liikutaan. En yhtään ihmettelisi, vaikka jutun runkona olisi jotain oikeita, esiinkaivettuja rikkeitä. Muistan jo parin vuosikymmen takaa, kuinka muuan pikkuliikemiesystäväni Moskovassa iltakeskustelussa hyvässä kaveriseurassa syvällä moraalisella närkästyksellä vaati, että Venäjältä on saatava pois yrityksistä mustat kassat, jotka mädättävät sen. Toinen kaveri kysyi siihen "Eikö sinulla sitten itse ole mustaa kassaa?" -"Tietenkin!" kuului vastaus kuin lapselle. Sataprosenttinen laillisuus Venäjän liike-elämässä muistuttanee yritystä uida kastumatta.
Ja mitä vuoden 2011 hallituksen (EI hallinnon!) vaihtoon tulee, niin Komissa kuin yleensä Venäjällä on päämiehen ja hallituksen suhde amerikkalaistyyppinen, eli hallitus on päämiehen hallitus, johon hän voi nimetä ja erottaa ministereitä mielensä mukaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Kauppala 21.9.2015 18:14. Ei Venäjällä varmastikaan tarvitse kaivaa rikkeitä ja rikoksia. Niitä varmasti löytyy ihan riittävästi.

Kun ajatellaan, millä tasolla Venäjän korruptio ja kansallisvarallisuuden ryöstäminen ovat nyt, niin taso on korkeampi kuin koskaan ennen.

Erikoista on oikeastaan ainoastaan se, ettei kansallisvarallisuuden ryöstämistä käsitellä missään, eikä sitä oikein tajuta, koska se ulospäin näkyy esim. vientinä. Ihan niin kuin Suomen ns. sotakorvauksetkin olivat vientiä, vaikka ne todellisuudessa olivat lahjaa. Venäjällä provisiot, komissiopalkkiot ym. näkyvät vientinä, vaikka ne ovat osa kansallisvarallisuuden ryöstämistä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Eikai ne kellot ja korut sentään tärkeimpiä asioita olleet...

...more than 50 seals and stamps of the legal entities involved in the implementation of offshore schemes, financial documents for the legalization of stolen assets totaling more than 1 billion rubles.

Ota noista selvää... Aikamoisia rahamiehiä jokatapauksessa. Jos mietit että tommosen syrjaisen maakunnan johtomiehistä on kysymys. 60 kiloo koruja, 150 arvokelloa, kallein luokkaa miljoona$.. Learjetin hankintaan liittyviä papereita ynnämuuta.. Eikös noi mahda olla aikamoisia omaisuuksia ja sunnitelmia ihan vaan julkisvirkojen miehille..

Ja sitten vielä siihen se maakunnan koko hallituksen vaihtaminen mieleisekseen 2011, oli tapana tai ei... Ja olihan se vuoden toiminnassa se edellinenkin hallitus. Siis hallitus vaihtui kun tää kuvernööri oli ollut vuoden virassa.

En mä ihan niin varma olis ton homman perusteettomuudesta..

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kiitos oudon uutisen esille tuomisesta.
"Syrjäänit puolestaan ovat Venäjän parhaiten koulutetuin ja aktiivisin suomalais-ugrilainen kansa, jonka luomus on myös paitsi Venäjän myös käytännössä koko maailman suomalais-ugrilainen liike."

Mielenkiinnosta utelen, mihin perustat ajatuksen, että komisyrjäänit ovat aktiivisin ja, että heidän luomus on suomalais-ugrilainen liike. En välttämättä ole eri mieltä, mutta aktiivisuus voidaan määritellä niin monella tavalla. Vuonna 1992 taisi ensimmäinen suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi olla Syktyvkarissa. Ei varmaankaan sattumalta, tähänkö viittaat?
Ja 1985 siellä oli jo fennougristikongressi, nykyisen Venäjän alueesta ensimmäisenä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri näin, Syktyvkarissa se alkoi, eikä sattumalta. Organisatorisen pohjatyön tekivät pääosin komit. Ja he ottivat yhteyttä suomalaisiin ajatuksen maailmankongressin luomisesta toteuttamiseksi. Ja sitten Helsingistä tulikin koordinaatiokeskus sille, ja puheenjohtajana on pysynyt komi-syrjääni.
Aktiivisuudella tarkoitan nimenomaan rakentavaa ja luovaa yhteiskunnallista yhteistoimintaa. Kulttuurin alalla esim. marit ovat ilman muuta vähintään yhtä aktiivisia.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Mielenkiintoinen juttu. Mutta siitä olen eri mieltä, että Venäjä olisi arvaamaton. Kun mietitään sen Stalinin ja varsinaisia Putinin aikaisia toimia, on yksi asia täysin selvä: väkivalta. Venäjältä aina voi odottaa väkivaltaisia ja odottamattomiakin toimia. Läntisen mittapuun mukaan odottamattomia, mutta venäläisen mittapuun mukaan "oikeutettuja".

En tuolle ilmoitukselle löytyneistä koruista, kelloista, asiakirjoista, leimasimista ... anna mitään painoa. Se voi olla totta tai täyttä valetta. Eihän sen paremmin tutkintakomission kuin FSB:n ym. muidenkaan organisaatioiden tekemisistä koskaan tiedä, mikä on totta ja mikä ei.

Luulen, että tämä on osa Putinin kampanjaa, jossa tarkoitus on puhdistaa Venäjän mainetta. Kovin huonolta toimelta se kuitenkin näyttää. Voitaisiin aloittaa suurimmista rosmoista eli Putinista ja hänen lähipiiristään. Ei turhaan puhuta, että Putinin "hankkima varallisuus" on 200 mrd. dollarin luokkaa. Huom. miljardin, ei miljoonan.

Syy väkivaltaan, pidätyksiin ym. voi olla mikä tahansa. Pekka Kauppala on esittänyt yhden skenaarion, joka voi olla täysin oikea tai sitten ei. Mielenkiintoinen asia joka tapauksessa.

Onko sinulla, Pekka, jotain lisätodisteita arviosi tueksi?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Se, että Venäjän sekavassa jättivaltiossa usein esiintyy poliittista väkivaltaa ei vähennä systeemin arvaamattomuutta, päinvastoin. Ja se sama systeemi oman sekavuutensa vuoksi menee usein jostain tukkoon, ja sitten joku haluaa avata tukoksen "kunnon iskulla".
En usko, että Putin näin jaksaisi toivoa puhdistavansa Venäjän mainetta, ja jos niin sittenkin tekisi, niin erehtyy. "Puhdistuksilla" on jo historiallisesti pilattu varsin tehokkaasti Venäjän mainetta, myös kotimaassa. Enkä ole varma siitä, onko nimenomaan Putin tämän "jutun" takana. Autoritaarisia systeemejä koskien uskotaan yleensä liikaa, että niissä sen suuri johtaja X kuin orkesterijohtaja määrää kaiken tapahtuvan ja kontrolloi jokaista pikkuasiaakin tarkasti. Käytännössä ja erityisen selvästi Venäjällä on systeemi paljon kaoottisempi, X asettuu, milloin yhden, milloin toisen ryhmäkunnan puolelle isoksi ja erimieliseksi paisuneessa tukijoukkueessaan ja on epäluuloinen kaikkia kohtaan.
Mihin kohtaan skenaarioitani toivoisit, Veikko, todisteita? Todisteita, kuten yleensä politologiassa, minulla on tosin harvoja, mutta perusteluja paljon!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Kauppala 21.9.2015 18:46. Kiitos vastauksestasi. Totta. Mutta sittenkin väitän, ettei Venäjä ole arvaamaton. En muista sellaista tapausta, jossa Venäjä olisi vastannut todellisella win-win -politiikalla. Kyllä siellä on väkivalta tai sillä uhkaaminen suoraan tai epäsuorasti takana aina.

En minäkään usko, että Putin ainakaan kykenisi puhdistamaan Venäjän mainetta suurena korruptiomaana ja kansallisvarallisuuden ryöstömaana, näin yksinkertaisilla tempuilla.

Kun ajatellaan, että media kokonaisuudessaan, tutkimuslaitokset, suuret yritykset ... oikeastaan kaikki alkavat olla presidentin hallinnon alaisia, niin kyllä siellä taustalla useimmiten kummittelee itse herra X tai sitten alainen, joka haluaa miellyttää X:ää.

Systeemi on sekava, jos systeemillä tarkoitetaan ulkopuolisen tarkkailussa näkyvää kokonaisuutta. Mutta Venäjä itsessään ei ole käyttäytymiseltään sekava. Taas systeemin johtaminen ja toiminta ovat jokseenkin sekavaa sohellusta, mikä näkyy uloskinpäin.

Senkin kirjoittamasi allekirjoitan, että tukijoukkue on paisunut erimieliseksi ja epäluuloiseksi kaikkia kohtaan. Sen vuoksi tässä casessa ei ole mitään mieltä äkkiä ulkopuolelta katsoen, mutta siinä on varmasti joku johdonmukaisuus Venäjän hallinnosta katsoen.

Lähinnä ajattelin, että jos sinulla olisi jotain "todisteita" esittämällesi skenaariolle. Sen uskon, että perusteluja pystyt esittämään sangen paljon - sekä suoria että epäsuoria. Ehkä on parempi, että tässä asiassa katsotaan, mihin kelkka kääntyy ja mikä on lopputulos. Jaa, ei taida lopputuloskaan selvitä, mutta väliaikatulos. Voi olla parempi, etten kysele enempää niitä "todisteita" tai perusteluja. Katsotaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos minunkin puolestani kiinnostavasta analyysista.

Eiköhän tämä käy yhdeksi lisäesimerkiksi naapurin valtajärjestelmän rakoilusta sekä yhä paranoidisemmiksi muuttuvista pyrkimyksistä identifioida ja tilkitä uusia murtumakohtia.

Kiinnostavaa on, että Komin päämies napattiin lentoasemalla vähän ennen hänen lähtöään ulkomaille. Duuman jäseniltähän otettiin passit pois jo hyvän aikaa sitten.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Virossa tilkitään samanlaisia "murtumakohtia"?

"Postimees-lehden tietojen mukaan Viron keskustapuolueen puheenjohtaja ja Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar on pidätetty tiistaiaamuna."

http://yle.fi/uutiset/postimees-lehti_tallinnan_ka...

Ajatella.. Onkohan Virossakin kyseessä vain paranoidi yritys paikkailla poliittisia murtumakohtia vai voisko kyseessä olla ihan vaan rikollisuus jota tutkitaan ja josta rangaistaan?

"Erilaisina tavaroina ja etuina otettujen lahjusten arvo nousee Kapon arvion mukaan useisiin satoihintuhansiin euroihin."

Nappikauppaa Komin ringin rinnalla...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kaikki mitä me oletamme Venäjällä tai Virossa käynnistetyistä rikostutkinnoista ovat tietenkin pelkkiä olettamuksia. Varsinainen totuus piilee jossakin, mutta rikostutkinnan ja oikeuslaitoksen ammattitaidosta ja puolueettomuudesta riippuu, paljastuuko se koskaan.

Viro ja Venäjä eivät taida olla tässä suhteessa ihan samalla viivalla, mutta asiasta vallinnee aika monenlaisia mielipiteitä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala Vastaus kommenttiin #16

Esimerkki on maailman voimakkain asia hyvässä ja pahassa, vahvempi kuin opetukset. Toivottavasti Virossa ei tunneta vetoa itäisiin 'voimannäytteisiin'. En tunne Tallinnan asiaa kunnolla, mutta joka tapauksessa se on mittakaavaltaan paljon pienempi: seitsemän henkilöä, joista johtajaksi väitetty heti vapautettiin kotiarestiin. Valtiollisia virankantajia vain tämä yksi. Virossa vain epäillään jotain rikollista tehdyn, mutta SK heti tiesi kaiken. Viimeisin ero saattaa olla teoreettinen, mutta kertoo silti jotain oikeuskulttuurista.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Jatkoa seurannut: Karjalan tasavallan entinen päämies Andrei Nelidov pidätetty 24.9. Tarkemmin pian tulevassa uudessa blogikirjoituksessani.

Toimituksen poiminnat