pkaka

Karjalan tasavallan ex-päämies pidätetty

  Viisi päivää Komin tasavallan johdon vangitsemisen jälkeen (ks. ed. blogini: Teräsnyrkki Bjarmian yllä”) myös Karjalan tasavallassa eli Itä-Karjalassa tapahtui näyttävä pidätys. Vuosien 2010–12 hallituksen päämies Andrei Nelidov pidätettiin tänään torstaina kotonaan Petroskoissa. ”Hallituksen päämies” on tässä sama kuvernöörinvirka kuin Komin Geiserin ”tasavallan päämieskin”, eli amerikkalaistyylinen paikallispresidentin virka.   

  Komin ja Karjalan tapahtumassa on useita eroja, mutta myös yhteneväisyyksiä.

  Selkeinä eroina on, että Karjalan tapauksessa pidätettyjä on vain yksi ja hänenkin poliittinen virkansa oli entinen. Karjalassa myös tutkintakomitean kommunikea (http://karelia.sledcom.ru/news/item/970507/) on asiallinen ilman noitavainotunnelmaa. Nelidovia epäillään yksinkertaisesti 500 000 ruplan eli 6 800 euron lahjuksen vastaanotosta nykyvirassaan Kiizhin ulkoilmamuseon johtajana, ilman mitään kellojen, korujen tsm. rekvisiittaa kansanteatterille. Ja nimenomaan epäillään eikä tiedetä. Lahjuksen oletetuiksi antajiksi ilmaistaan kauppiaat, jotka ovat halunneet lupaa päästä tekemään bisnestä museosaarella.

  Nelidovin maine ei ole ollenkaan niin hyvä kuin Geiserilla. Häntä ei ole koskaan valittu kansanvaaleilla, vaan nimitetty Venäjän presidentin toimesta Karjalan johtoon tasavallalle lähes täysin vieraana henkilönä, eikä hän onnistunut hankkimaan kansansuosiota melko lyhyenä kautenaan – vaikkakin hänen seuraajastaan Aleksandr Hudilaisesta on tullut vieläkin epäsuositumpi. Vladimir Putinin palattua presidentinvirkaan 2012 päättyi Nelidovin päämiesura, josta hänelle kovin oudosti annettiin jonkinlaisena korvauksena Kiizhin ulkoilmamuseon johtajanvirka. Hänellä ei ole mitään museoalan koulutusta ja nimitys herätti jyrkkää paheksuntaa ja vastarintaa museon virkamiehistössä, semminkin kun Nelidovin tarkoituksena oli avoimesti kaupallistaa museota teiden, siltojen, kaupparakennusten ym. rakentamisella suojellulle museosaarelle. Näitä päämääriään hän tosin hoiti kuin masentuneena ilman innostusta ja tarmoa –ehkä UNESCO-mittakaavaisen museon onneksi.

  Ilman Geiserin ”jutun” taustaa voisi jopa uskoa Nelidovia vastaan tehtyjen tutkintojen pyytettömyyteen.

  Mutta silti löytyy yhdistäviäkin niittejä. Ennen kaikkea molemmat on nimitetty päämiehiksi vuonna 2010 entisen presidentti Medvedevin toimesta aikana, jolloin kuvernöörivaaleja ei pidetty. Nelidov myös ohjasi tasavaltaansa kansallisuuspoliittisesti suhteellisen liberaalisti, suuremmalla ymmärryksellä Karjalan suomensukuisille kuin niin edeltäjänsä kuin seuraajansa. Päämiesaikanaan Nelidov oli myös aktiivinen ja täynnä parannusideoita, joista eräät olivat hyvin ajateltuja ja mm. lentoreittien laajentaminen Suomeen, Moskovaan ja Pietariin myös toteutui –lässähtääkseen hänen jälkeensä.

  Venäjän lehdistössä löytyy viitteitä käsityksestä, että valmistellaan laajempia alueellisia pidätyksiä ja oikeudenkäyntejä. Erityisen mielenkiintoinen on kovan linjan sotilaspiirejä lähellä olevan räyhäkkään Zavtra-lehden kaksi erisuuntaista tiedotusta Geiser-jutusta samassa tämänpäivän julkaisussaan. Yhtäältä esitetään ylistysartikkeli tutkintakomitealle mutta toisaalla analyyttisissä pohdinnoissa todetaan lakonisesti: ”…huolet eivät vähene koskien hallituksen kurssin, joka pyrkii työntämään maksimin kriisirasitteista väestön hartioille, sosiopoliittisia seurauksia… Tämän yhteydessä nimenomaan 13.9 pidettyjen paikallisvaalien tulokset pakottivat ’vallan vertikaalin’ aloittamaan ’korruptionvastaiset’ puhdistukset, joiden ’ensimmäiseksi pääskyksi’ tuli ’Geiserin juttu’ Komin tasavallassa…”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pekka tästä. Tsekkaapa minun blogeja liittyen Venäjän tilanteeseen ja Suomen Nato-jäsenyyteen.

Aloita vaikka tästä - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1926...

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339

---> jos kiinnostaa ole yhteydessä asap niin jutellaan asioista.

Toimituksen poiminnat