pkaka

Yhdysvallat ja Venäjä: matkalla liittoon ISIStä vastaan

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat Moskovassa päässeet tiistaina läpimurtoon yhteistoiminnan sopimisesta ISISiä vastaan. John Kerry on myös ehtinyt tavata itse presidentti Putinin, joten korkeimman tahon siunaus sensaatiomaisille väliaikaistuloksille on selvä.

Jo toisen kerran sovinnon jälkeen elokuussa Iranin kanssa on Yhdysvallat pystymässä laukaisemaan globaalin supervallan ja itsetietoisen suurvallan välisen syvälle porautuneen ja vaikean konfliktin. Tästä presidentti Barack Obama ansaitsee jo nyt kiistattoman tunnustuksen: vastaavia saavutuksia hänen edeltäjiensä parista etsittäessä on palattava takaisin aina Richard Nixoniin saakka. Samoin kovaotteinen presidentti Vladimir Putin on näyttänyt kykynsä myös vaikeimpien neuvottelujen hallinnassa.

Uusi maa maailmassa on myös astunut rooliin, jossa aikoinaan on näkynyt Suomeakin. Jordania on päässyt toimimaan välittäjänä ja molemminpuolisena luottomiehenä kahden gigantin välillä, joiden keskinäinen luottamus –ilmeisen hyvistä syin puolin ja toisin- on jo useamman vuoden ollut pohjalukemissa. Lähi-Idän noidankattilan keskellä jököttävän rauhallisen pienen aavikkovaltion pelko ja kauhu ääri-islamin noususta on siivittänyt sen diplomatian ylittämään kaikki esteet ja tekemään mahdottomalta näyttävää mahdolliseksi. Kuningas Abdullah II on osoittanut olevansa sekä oveluudestaan että inhimillisyydestään kuulun isänsä, kuningas Husseinin arvoinen seuraaja.

Mitä tämä kaikki kuitenkin merkitsee maailmalle, Euroopalle ja Suomelle yhä koukeroisemmaksi ja nopeakäänteisemmäksi käyvässä suurpolitiikassa?

Maailmalle yhtäältä lupausta, että syövänomaiseen kasvuun räjähtänyt puolivaltiollinen ääri-islamilainen terrori saa ansaitun vastauksensa eli laajapohjaisen päätöksen hajottaa sen organisatorinen pohja. Tässä asiassa on toimittava nimenomaan juuria myöten, sillä puolittaiset toimenpiteet, kuten teatraaliset mutta ilman tukitoimenpiteitä maalla tehottomat pommitukset vain vahvistaisivat sitä. Väkivaltainen ääri-islamismi tarvitsee uskottavuuttaan varten vastustajaa, josta se voi julistaa jumalansa enkeleineen sitä varjelevan. Ja Lähi-Idän uskomattoman sotkuisessa ja juonitteluntäyteisessä ukonilmassa on turha uskoa edes suurvaltojen pystyvän katkaisemaan jo aikoja sitten paperi- ja elektroniikkavapaisiin menetelmiin siirtyneet ISISin rahoituskanavat.

Toisaalta avautuu myös mahdollisuus yhteistyöaallon siivellä ratkaista muitakin jähmettyneitä kansainvälisiä ongelmia aina jämähtänyttä ja kieroutunutta maailmantaloutta myöten. Kuinka laajalle yhteistyövalmius tulee ulottumaan on vielä mahdotonta sanoa. Tummana puolena tässä on, että molemmat suurvallat eivät ole mitään muiden, varsinkaan pienempien valtioiden suvereniteettien tai kansainoikeuden faneja. Winston Churchillin huonolla omallatunnolla neuvotteluistaan Stalinin kanssa kuvailemalleen ‘90 % valtiosta X teille, 10% meille, Y:stä 75 % meille ja 25% teille’-mentaliteetille voi avautua uusia mahdollisuuksia. Euroopan sisäiset eripurat tarjoavat tähän erityisen hyviä mahdollisuuksia.

Jo muutenkin riittävästi suurvaltakonfliktien laineissa kärsineelle Ukrainalle samoin ilmestyy eteen yhtäältä rauhannäköaloja, toisaalta hajoamiskuvioita. Aavemaisen pelottavasti ryhtyi jo viime viikolla Yhdysvaltain varapresidentti Joseph Biden opettamaan Kiovassa isännilleen, että maa pitäisi hallinnollisesti muuttaa liittovaltioksi Yhdysvaltain mallin mukaan. Vastaavanlaisia Venäjän vaatimuksia oli kauhulla kavahtanut viime vuonna jo Ukrainan naapuri, reaalisen rauhanprosessin käyntiin saanut Valko-Venäjä nimeten suorapuheisen diktaattorinsa Aljaksandr Lukashenkan suulla ne yrityksiksi viedä tuhoon itse slaavikansakuntien ydinmaa. Ja todellakin tällaista tuskin voisi kestää muutenkin konfliktien raastama ja taloudellisesti heikko maa, jolla ei ole Venäjän tyyliin valtavia ja poliittista elämää kontrolloivia turvallisuusstruktuureja takuunaan ja taakkanaan.

Euroopalle avautunee jälleen toiveita yrittää korjata Ukrainan sodan vuoksi hunningolle menneitä Venäjän kauppasuhteita. Suomelle, jolle Venäjän kaupalla on erityisen suuri merkitys ja jota samalla EU:n talouskriisi runtelee erityisen pahasti, tarjoaisi näkymä lupaavia mahdollisuuksia. Ukrainan tapahtumien aikana paljastunut Euroopan kyvyttömyys edes hahmottaa itselleen mitään omaehtoista, suurvalloista itsenäistä linjaa –toteuttamisesta puhumattakaan- antaa kuitenkin syytä pelätä pahaa, että suurvaltaduon edessä voi EU:lta pyyhkiytyä mielestään kaikki muistotkin omista intresseistä ja omista voimavaroista. Euroopalta myös varmuudella pyydetään solidaarisuutta ja konkreettista apua terrorijärjestelmiä vastaa. Sitä ei pidä pelästyä, mutta on ehdottomasti muistettava itse tarkistaa tosiasiat ja edellytykset perinpohjaisesti luottamatta suoraan vieraitten sanoihin.

Mutta jokainen historiallinen käänne tuo mukanaan myös uusia kysymyksiä ja uusia ongelmia. Luottamuksella itseen ja omien päämäärien selkiyttämisellä niihin voidaan löytää vastaukset. Tällä hetkellä on suomalaisten ja eurooppalaisten ensin ja ennen kaikkea iloittava, että sen periaatteellisille arvoille luovuttamattomista ihmisoikeuksista ja luottamukselle Euroopan kulttuurin rauhanomaisille pilareille näyttää kuitenkin löytyvän tarpeen vaatiessa riittävän vahvoja takuumiehiä väkivaltakulttuurien haastetta vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kirjoituksesta.

Tässä pari tuoretta uutisjuttua, joissa kerrotaan Yhdysvaltain ja Venäjän yhteisestä taistelusta Isisiä vastaan.

New York Times: “We confirmed the agreements reached by the Russian and U.S. militaries, including the agreements that also apply to the U.S.-led coalition working against ISIS, and in practical terms agreed on some further steps,” Mr. Lavrov said of the military interaction. He called this coordination “our parallel work” in fighting terrorism.
http://www.nytimes.com/2015/12/16/world/europe/joh...

Venäläinen RT: Moscow and Washington confirmed their previous agreements to work together to fight “the evil” of Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) in Syria, Lavrov told journalists, adding that some “practical steps” to advance this effort had been agreed upon at the meeting.
https://www.rt.com/news/326014-putin-kerry-lavrov-...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Obaman loppukiri on varsin vaikuttava. Mies on saanut paljon aikaan juuri viimeisinä vuosinaan. Eroavaisuus George "Toppeljuu":hun on huimaava.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Euroopan tehtävä ei ole korjata suhteitaan Venäjään, van se on Venäjän tehtävä. Poistumalla miehittämiltään alueilta, suhteet korjaantuvat.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Selkeä ja klassinen laillisuuskannanotto. Ikävä kyllä on aina ollut niin, että kun joku suurvalta saa päähänsä miehittää jonkun alueen ja toteuttaa sen, niin sitä on aika vaikea ylipuhua poistumaan sieltä. Ja kun niitä suurvaltoja harvoin saa vankilaan, niin on pakko kuitenkin elää niiden naapurina.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aiheesta (ja tästä bloggauksesta) tehty Uuteen Suomeen myös uutinen. Sen hännästä löytyy kysely.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/152007-lapimurto-...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Maalliset johtajat pois kuten Saddam ja Assad ja tilalle kymmenittäin uskonnollisia johtajia?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri Assadin suhteen ovat Kerry ja Obama nyt ottaneet järjen käteen, eli lakanneet vaatimasta hänen klaaninsa ulosajoa Syyriasta. Tosiaankin pyrkimys nähdä Yhdysvalloissa arabikansallinen Baath-liike, jonka keskeisin ideologinen asia on uskontojen tasa-arvo, Lähi-Idän ongelmien ytimeksi, avannut portit erilaisten enemmän tai vähemmän aggresiivisten islamistien tukemiselle.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Yhdysvallat puhuvat yhtenään siitä demokratiastaan tajuamatta että kaikki maat Suomesta itään elävät eri kulttuurissa joka edellyttää voimakasta johtajaa eikä ainakaan aseilla vietyä demokratiaa.
Irakin demokratiasta puhuminen kun joukkotuhoaseita ei löytynyt on muun maailman harhaan johtamista ja öljykään ei ole ollut niin tuottoisaa.
Kun johtajat lähi-idässä ovat käytännössa poistuneet ei rauhallista tule enää meidän aikanamme.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

“Sensaatiomainen” ja ”läpimurto” ovat ennenaikaisia ylisanoja käytettynä Kerryn Moskovan neuvotteluista.

Kun pommitetaan samaa aluetta ja kohdetta, tarvitaan tietysti teknistä koordinaatiota. Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä on kuitenkin tiettävästi vakavia näkemyseroja Syyrian kriisin ratkaisemisesta:

”Serious differences remain between Russia and the United States over ways to resolve the Syria crisis, Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova said on Wednesday.

Zakharova added that Russian Foreign Minister Sergei Lavrov planned to attend an international meeting in New York on Friday on the Syria crisis.”

Reuters Wed Dec 16, 2015 2:33am - “Russia says serious differences remain with U.S. over Syria crisis”
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-r...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Ilari, toki vielä on neuvoteltavaa, mutta se, että tuossa mainitsemassasi uutisessa ei ole mitään viitettä mistä nämä jäljellöolevat 'serious differences' koostuvat, viitannee siihen, että ne tuskin todella suuria ovatkaan. Jo pitkään pääriitana on ollut suhtautuminen Assadin hallintoon ja tässä on yksiselitteinen läpimurto tapahtunut.
Pommitusten tekninen koordinaatio on jo aiemminkin sujunut ihan hyvin, mutta perusjuttu on siinä, että vaikka niitä tekisi kuinka paljon ja kuinka tarkasti niin eivät ne ISISiä kaada eivätkä edes voi lopettaa sen harjoittamaa terrorinviljelyä. Sovun takana olevista perusajatuksista antaa
mielenkiintoisia näköaloja Jordanian kuningas Abdullah pitkässä haastattelussaan: http://www.euronews.com/2015/11/11/exclusive-king-...

Käyttäjän PauliRautama kuva
Pauli Rautama

Ukrainan tilanne korjaantuu, kun maan läntistä integraatiota rohkaisseet tahot USA ja EU etunenässä tunnustavat virheensä ja vetävät tukensa Ukrainan nykyiseltä hallitukselta. Slaavilaisen kulttuurin kehto palaa henkiseen kotiinsa tuhlaajapojan lailla ja tekee tilanteen vaatimat hallinnolliset toimenpiteet alueellisen yhtenäisyytensä palauttamiseksi.

Suomen hallituksella on kreivin aika korjata rempallaan olevat naapurisuhteensa Venäjän kanssa. Suhdetta rasittavat käynnissä olevan kauppasodan lisäksi median synnyttämä informaatiosota. Sipilän olisi viisasta tehdä välittömästi aloite EU:lle pakotteiden purkamisesta ennen kuin joku viisaampi hallitus ehtii sen tehdä. Palkkioksi hän saisi korkojen kanssa sen kilpailukykyloikan, jota nyt yritetään ajaa onnettomilla pakkolaeilla ja työläisosapuolta pilkkanaan pitävällä ns. yhteiskuntasopimuksella.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Usko että Ukraina tekee asiat, jotka eivät miellytä Venäjää Yhdysvaltain käskystä ja siksi voidaan ongelmat ratkaista Yhdysvaltain kanssa sopimalla, on virheellinen. Se on suuri maa, jonka kansalla on turkkilaisten, puolalaisten jne. tapaan identifikaatio omaan suurvaltahistoriaansa ja sitä kautta taipumus uskoa itsensä henkisesti tasa-arvoiseksi nykyisten suurvaltojen kanssa. Yrittämällä määräillä ja pakottaa sitä voidaan kyllä heikentää ja ajaa (toteutuessaan Euroopalle ja Venäjälle todella vaaralliseen) kaaokseen, mutta tuskin saada hyväksymään kirveellä välitetty sisältö.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Konkretisoituuko yhteistyö jommankumman maahyökkäyksenä,-ilman sitä ei isis kukistu !
Jos ei maahyökkäystä tule,,on sovittu/jaettu etupiirit asekaupalle !

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Yksinään ei kukaan halua, eikä tuskin edes voi hyökätä maalla. Ja poliittisen tasapainon vuoksi ei voi mikään yksittäinen taho ottaa edes väliaikaisesti haltuunsa koko ISISin hallinnoimaa aluetta. Laajan koalition ajatus näkyy selvimmin kuningas Abdullahin kaavailuissa http://www.euronews.com/2015/11/11/exclusive-king-...

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Venäjä ei ole suurvalta sen enempää kuin Saksa, ja EU on Venäjää paljon merkittävämpi voima kaikilla mittareilla, paitsi ehkä ydinaseilla mitattuna.

Venäjänkauppakaan ei ole Suomelle eduksi, vaan todella epäedullista, joten on luonnollista, että öljy- ja kaasuriippuvuudesta tulisi päästä eroon kuten Ari Pesonen on palstalla tuonut julki:

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207480...

Lännen ei tule antaa Venäjälle noin vain anteeksi sen toimia Ukrainassa ja Syyriassa - Putinin ja Lavrovin kädet ovat veressä - vaikka ISIS yhteinen vihollinen onkin. BBC:n mukaan Venäjä ja USA eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen Assadin roolista, koska Lännen ja esim. saudien mukaan hirmuhallitsija ei voi jatkaa missään tapauksessa vallassa.

Käyttäjän kariku kuva
Kari Kulju

Kuten yli 70 vuotta sitten, kättä päälle lyödään yhteisen vihollisen tuhoamiseksi.

Kun tämä paha on hoideltu, voidaan välittömästi alkaa ärhentelemään toisilleen.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Venäjän ja USA:n toistensa löytäminen Iranin ja jopa Syyrian osalta on jotenkin ymmärrettävää. Ukrainan kriisi onkin toinen asia, eikä USA edes ole siinä osapuolena. EU sen sijaan on. On totta, ettei EU ole kovin nopea liikkeissään ja se johtuu siitä, että EU ei ole valtio vaan taloudellis-poliittinen sopimusyhteisö. Voidaan kuitenkin katsoa, että Merkelillä ja Hollandella oli kohtuullisen vahva, tosin epävirallinen mandaatti neuvotella EU:n jäsenvaltioiden puolesta Minskissä. EU:n voimaan saattamat pakotteet olivat myös vahva poliittinen toimi. Ei EU täysin hampaaton ole.

Ukrainan kriisiä tuskin saadaan ratkaistuksi lähivuosina. Pakotteista ei hevin luovuta, mutta lopullista välirikkoa ei tapahdu taloudellisten riippuvuuksien asettaessa rajat. On vain odotettava aikaa, jolloin Venäjällä todetaan, ettei nykyisestä tilanteesta ole oikein iloa kenellekkään ja tehdään tarvittavat toimenpiteet tilanteen purkamiseksi. Milloin ja miten tämä tapahtuu onkin sitten toinen asia. Presidentti Putinin hallinnon vahva kannatus perustuu 2000-luvun alkuvuosien voimakkaaseen taloudelliseen nousuun, demokraattisen hallinnon myönteisen kokemuksen puutteeseen ja kansalaisten fatalistiseen uskoon siitä, ettei muutos toisi tullessaan mitään parempaa.

Antti Jokela

Tapahtumia voi tulkita toisinkin. Lyhyen ajan kuluessa on tapahtunut muutakin kuin vierailu Kremliin. Saudi-Arabia onnistui kokoamaan terrorismin vastaisen liittouman, johon kuuluu 34 (sunni)muslimimaata. Lisäksi samainen Saudi-Arabia onnistui jo viime viikolla kokoamaan Syyrian kapinalliset yhteen ja sopimaan yhteisestä edustuksesta neuvotteluissa. Yhdysvallat on selvästi toiminut taustalla näissä molemmissa harjoituksissa sillä se on jo pidempään painostanut arabimaita toimimaan aktiivisemmin ISIS:tä vastaan.

Kerryn vierailun tarkoituksena saattoi olla päivittää Kreml viimeaikaisista tapahtumista ja tarjota mahdollisuutta olla mukana ratkaisussa - tai ainakin varmistaa, ettei Venäjä ole ratkaisun tiellä. Assadin osalta Kerryn muotoilu oli, ettei Yhdysvallat sinällään edellytä hallinnon vaihtamista ennen rauhansopimusta, mutta ei myöskään näe Assadilla tulevaisuutta Syyrian johdossa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Tätä Saudi-Arabian kirjavaa liittokuntaa yhdistää vain se, että sen valtiot eri muodoissa saavat talousapua sieltä, ja tuskinpa kukaan ammattisotilas ottaa sitä vakavasti tositoimiin valmiina sotilasliittona. Ainoa sen maa, jolla on iskukykyinen armeija on Egypti, joka tosiaan tarvitsee kipeästi saudien taloustukea, mutta jolle Saudi-Arabin ulkopolitiikan islamistis-missionäärinen peruslinja ei lainkaan sovi. Ainakaan ISISin ei tarvitse pelätä mitään liittokunnan taholta, eikä ISISin nimeäkään mainita sen päämäärissä.

Parhaiten näkyy liittokunnan löysyys siinä, että sen jäsenenä on myös Jordania, joka on pannut koko auktoriteettinsä ja diplomatiansa Yhdysvaltain ja Venäjän pyrkimysten yhteensovittamiseen. Se sai myös Kerryn ja Lavrovin neuvottelujen tuloksena tehtävän laatia listat yhteistyöhön ISISiä vastaan sopivista ja soveltumattomista kapinallisryhmistä Syyriassa.

Jukka Lampinen

Tämä ei ole sotilaallinen ongelma vaan henkien taistelu, muslimimaissa Isis on jo pyhä ja koskematon.
Lännen pitäisi poistua alueelta ja jättää Isis rauhaan, Isis on ansa joka odottaa laukeamista.
Tilannetta voisi verrata Usan sekoiluun indokiinassa, sille oli olevinaan hyvät perusteet, mutta missä ne perusteet nyt on, alueelle tuli rauha kun Usa ja länsi lopetti sekoilunsa alueella.
Sama koskee lähi-itää, me länsi, olemme se ongelma joka ylläpitää sota tilaa.

Toimituksen poiminnat